Extremadura Kerst 2003

 1. 2003/12/22 ma huis - Breda - Parijs ....
 2. 2003/12/23 di eerste dag..
 3. 2003/12/24 wo gierenburcht Monfrague..
 4. 2003/12/25 do steppen
 5. 2003/12/26 vr zuidhelling en meertje
 6. 2003/12/27 za transfer Finca StMartha
 7. 2003/12/28 zo kranen
 8. 2003/12/29 ma Guadalupe en transfer
 9. 2003/12/30 di Merida
 10. 2003/12/31 wo La Serena
 11. 2004/01/01 do weer naar huis
 12. 2004/01/02 vr Parijs-Breda
 13. 2004/02/16 zo Réunie in Beusinchem

2003/12/22 ma huis - Breda - Parijs ....

Taxi is er om 08:55, we nemen stnpper naar Utrechf dan over Den Bosch naar Breda waar we 10:42 arriveren.
Koffie.
Om 11:18 signaleren we reizigers bij de VVV (het afgesproken verzamelpunt), dus rekenen we af en gaan er bij staan. Lekker voorkletsen.
Binnen een kwartier is iedereen wel gearriveerd, ook de twee busjes waarmee we naar Parijs gebracht zullen worden. Weer handjes schudden en voorstellen en proberen namen te onthouden. Er komt iemand aan die erg mank lijkt te lopen. Dat is Ruth met een recente sport blessure. Nou ja, zoveel zullen we niet wandelen op deze reis.

Vertrek volgens schema 12:00. Tot Parijs loopt het voorspoedig, maar in Parijs raken we vast en arriveren pas om 18:30 op Gare d'Austerlitz. Ruim op tijd voor de trein maar geen tijd meer om in een restauranlje te eten. Nicolien en ik nemen een quiche in zo'n stations café. Er is geen quiche, dan maar pizza. Peter en Ruth nemen pizza en m'sieur croque. De anderen gaan in de trein eten, of niet. In trein is het eigenlijk te warm om te slapen.


2003/12/23 di eerste dag..

Niet zo'n beste nachtrust, het was veel te warm om echt te slapen, maar het is altijd nog altijd beter dan wakker blijven. Opstaan tegen 07:30. Om 08:00 begint het te schemeren. Ziet er prachtig weer uit, rijp of sneeuw op grond.

Aankomst Madrid tegen 09:00. Even koffie drinken, en wat broodjes voor diegenen die geen ontbijt hadden. We rijden de bagage lorries naar de busjes en Pierre en Hans laden in. Als we ons over de busjes verdelen hoor ik plotseling nederlands praten over de radio. He? Hans en Pierre communiceren via een walkie-talkie oid., veel gekraak, maar als het werkt is het handig.
Dan rijden.

Halverwege de rit rijden we het land in, en ja hoor, grote trappen, hartstikke mooi te zien.

Bij aankomst op camping Monfrague vliegen er 5 kraanvogels over. Blauwe eksters.
Verwarming is airconditioner die omgekeerd kan werken. Blaast buiten koude lucht uit.
Lunch.
Komt monniksgier over.
Vooralsnog begint de vakantie goed.

Na lunch (15:00) weer rijden In de zon is het nu lekker warm. Nicolien ziet grote roofvogel in boompje, we stoppen en Hans heeft meteen zijn telescoop erop gericht en is gelukkig, spaanse keizerarend. De arend vliegt weg, en was maar korte tijd door enkelen goed te zien, daarna groot indrukwekkend silhouet in de verte. We zijn hier nog geen volle dag.
Blauwe rotslljster.

Veel gieren bij rots, maar geen oehoe. Bij de stuw veel rotszwaluwen, erg veel, en het lijken er steeds meer te worden. Het is slaaptrek. Het koelt nu weer hard af.
We eten in restaurant bij camping.

2003/12/24 wo gierenburcht Monfrague..

Heerlijk geslapen. Worden tegen 07:00 even wakker wegens volle blaas, maar we vallen weer in slaap en wekker om 07:30 maakt ons toch weer wakker.

Ontbijt met vers brood (ochtend klus van Hans is brood halen). Rijden eerst even naar Plasencia om te pinnen en tanken en wat boodschappen (chorizo). Dan terug richting oehoe rots (Tietar). Onderweg ziet Jan een grasmus (?) met rood oog maar weet niet dat hij 'stop' moet roepen ipv 'grasmus' en tegen de tijd dat Hans de waarneming beseft zijn we al een kilometer verder.

Bezoekerscentrum is dicht wegens kerst, wel café met goede koffie. Eenheidsprijs voor Cafe solo of Cafe con laice is 1 euro.

Terug naar andere gierenrots (waar wel eens een zwarte ooievaar broedt, bij de burcht Monfrague) en zien onderweg dan toch een provençaalse grasmus, maar wel een andere. Bij gierenrots prachtig vale gieren en enkele monniksgieren. Sommige vale gieren vliegen met takken, nestmateriaal. Grijze gors komt vlakbij tot op 2 meter op de parkeerplaats. Hans slaagt erin om 'm via telescoop te fotograferen, maar heeft het resultaat inmiddels van het web gehaald..

Dan rijden we omhoog naar de oude burcht (Castillo de Monfrague), moors en overgenomen door kruisvaarders. Laatste stuk lopen we, en het plan is om aan de andere kant weer af te dalen.

Ruth haalt het ook naar burcht ondanks problemen met de heup. Het is er erg mooi. Een gier komt met een swuush geluid van achter vlak over me heen. Ik had hem niet gezien.

Nicolien en ik besluiten niet aan de schaduwzijde van de rots af te dalen maar terug te wandelen. In de zon en met vele vogeltjes, samen met Ruth en Hans.

's Avonds in het restaurant krijgen we een spaanse kerstavond maaltijd met hompen varken (geroosterd?) e/o gestoofde kabeljauw en frites (als groente?), zeer smakelijk. De ober was speciaal voor ons gebleven, verder is iedereen weg om kerstavond te vieren. Tot slot schenkt hij nog champagne in en kunnen we op de kerst toasten.


2003/12/25 do steppen

Vannacht weer wat vorst.

Vertrek 09:35, weer heel mooi weer.

Nog voor de gierenrots zien we vale gieren en 2 monniksgieren bij kadaver in weiland.

Prachtig klein (ruderaal) veldje net voorbij Torrejon El Rubio richting Monroy: Klapekster, groenlingen, hoppen, kneu, kuifleeuwerik, zw.spreeuwen, kerstklokken en feestmuziek in het dorp.

Steenuiltje op muurtje langs weg. Oeverloper (2) en gele kwikstaart in stroompje.

In hoogspanningsmast zit een spaanse keizerarend, en een nest en daar zit ook een arend in. De arend in het nest vliegt weg (mooi gezicht, maar h/zij verdwijnt), de ander blijft zitten en laat zich keurig met de telescoop bewonderen. Grijze wouw, nog een grijze wouw, en een rode wouw. Horen rode patrijs maar krijgen ze niet te zien.

Lunch bij bruggetje voorbij Monroy richting Trujillo over Rio d'Almonte, we zien jonge muizen die door moeder muis net naar buiten worden geleid.

Op de steppen: goudplevieren, zwermen lammetjes bij de schapen in de weilanden, rode patrijzen, eentje op muurtje langs weg.
Het raakt wat bewolkt.

In troep kleine trappen zitten witbuikzandhoenders, en een grote trap. We splitsen ons. Een groep gaat eindje steppe in rijden en dan wat lopen. Wij gaan met Hans in kleine busje wat dichter naar kleine trappen toe. Ze zijn hier inderdaad veel beter te zien. De witbuikzandhoenders ook.

Wij rijden de wandelgroep achterna en gaan ook wandelen. Hier kalanderleeuwerik en zwartbuikzandhoenders. Dan zien we heel mooi enkele honderden meters ver 6 grote trappen bij de schapen staan. De wandelgroep is ons een stuk voor en staat er zo te zien vlak bij. We zien van alles vliegen: eurokanarie, kuifleeuwerik, kalanderleeuwerik, in de verte 3 kraanvogels. De trappen zijn inmiddels gaan vliegen en staan nu een stuk verder weg. Inmiddels 16:40. We lopen terug en rijden snel weer naar Monfrague.

Om 20:00 diner. Het is kerstfeest, kinderen trappen servies (plastiek) stuk op de vloer. Maar in restaurant is het betrekkelijk rustig. Het diner is nu niet van tevoren geregeld en we bestellen weer van de kaart die ons mondeling (via Janna) wordt aangereikt.


2003/12/26 vr zuidhelling en meertje

vertrek 09:15.
Slaan mooi klein weggetje in met prachtige gaten in wegdek, veel effectiever dan verkeersdrempels. Nog effectiever tegen snelverkeer is de koe die uit de omheining is geraakt en verbaasd midden op de weg staat te kijken wat er nu weer voor dwaze blokjes op wielen aan komen. We maken wat foto's, maar een tegemoet komende spanjaard rijdt gewoon door (wel langs de kant van de weg) en de koe gaat dan maar opzij.
Het is nogal heiïg. We zien de schapen in de mist staan, ziet er wel aardig uit.

We klimmen wat en rijden het volgende dal in. Af en toe stijgen we boven de mist uit en dan dalen we er weer in. Op een moment zien we busje voor ons niet meer, en dat was net na een splitsing. We aarzelen even of we wel goed zitten, maar dan zien we de remlichten van Hans.

Op top blijkt een gemeen koude wind te staan. We wandelen naar beneden en nu gaan we de mist uit en de zon in. Het is dus een mengeling van plaatselijke mist in dalen en laaghangende bewolking op andere plekken. En de mist kan ook vanuit het ene dal over een bergkammetje het volgende dal instromen.

Nu lopen we met prachtig weer langs weggetje op zuidhelling in de winterzon:
blauwe rotslijster
goudsbloemen.
zingende boomleeuwerik
aardbeibomen
Het lijkt wel voorjaar.

Inkopen in Serradilla.

Rijdend naar lunch plek passeren we mast van spaanse keizerarend. Ze zijn niet thuis. Wel zitten er vale gieren in de masten. Eerste mast twee gieren keurig symmetrisch in de uiteinden van de armen, volgende mast vijf gieren. Erg mooi.

Lunch bij ooievaars in parasoldennen.


Bij opruimen lunch tafel blijkt mijn zakmesje verdwenen. Zeker door iemand anders opgeruimd. Morgen zal Erik na mijn suggestie twee vrijwel identieke zakmesjes in zijn broekzak aantreffen.

Koolzaad (?) bloeit, en honingt. Zoemt van insecten. Nectar halen op 2de kerstdag, klepperende ooievaars, fantastisch.

Meertje in steppen (embalse de Talavan): ooievaar, meerkoet, waterhoen, slobeend, wilde eend, watersnip, en grijze wouw jagend. Het begint weer bewolkt te raken, net als gisteren. Rijden naar dorpje voor koffie, maar zien onderweg nog grote trappen (12), overvliegende zwartbuikhoenders, kalanderleeuwerikken met puttertjes.

16:45
Aandacht nu gericht op thuiskomen. Arriveren 17:45.
Eten om 20:00.


2003/12/27 za transfer Finca StMartha

07:30 opstaan.
Ontbijt en inpakken en huisje opruimen. Het is vrijwel geheel bewolkt, niet koud. Ik kijk nog even de vuilniszak na of mijn zakmesje daar niet in zit, maar noppes. Bij instappen mopper ik wat, en Erik laat zijn mesje zien: was het er zo een? Ja dus, ik vraag of hij er misschien twee in z'n zak heeft, en tot zijn verrassing is dat zo. Mooi, weer terecht.

Bezoekerscentrum Villa Real is nu open. Ze hebben een leuke uitstalling, en o.a. een monitor met een bestuurbare camera op de gierenrots. De bezoekers mogen de camera niet zelf besturen, maar de dame in functie doet het heel mooi. De parkeerplaats waar alle vogelaars staan te kijken kan ook (in zoom) geobserveerd worden. Hoezo privacy :-()

Even stop bij Romeinse brug Rio d'Almonte en na het benen strekken weer verder. Eerste kraanvogels (20) vliegen ver voor ons langs.

Kopen bruin brood in Trujillo en dan door naar finca StMartha.
Verdelen over kamers gebeurt met wat heen en weer. Dan lunchen rond klaptafeltje tussen de olijfbomen met een toompje kippen en twee golden retrievers.

Splitsen, 7 mensen (met 6 telescopen) gaan naar steppen bij Belen. De anderen blijven op finca of gaan in omgeving wandelen. Enkele hoogtepunten bij de steppen:

Om 19:30 naar Trujillo voor diner...


2003/12/28 zo kranen

vannacht alle dekens vervangen door onze dons om het niezen te stoppen. En het ledikant maar naar onze zitkamer gedragen omdat het wiebelt, en met het raampje wijd open blijft de zuurstof in onze wel zeer knusse slaapruimte op peil.

07:30 gaat de wekker.

Ontbijt in prachtige ruimte met oude olijvenpersen. Het blijkt vannacht hard geregend te hebben, en gewaaid. Er staan overal plassen en er liggen her en der afgewaaide sinaasappels op de grond en het waait nog erg hard (NW) maar het is niet koud.

Hans had gisteren over de sneeuwgors verteld aan de gids van onze engelse co-gasten, en zij hadden 'm ook gezien, twee waarschijnlijk. De spaanse gids had het nagezocht en het blijkt de eerste waarneming van een sneeuwgors in Extramedura.
Vertrek om 09:30.

Langs snelweg vliegt troep grote trappen voor ons langs en gaat in het weiland rechts zitten. We kunnen ze prachtig bekijken met de zon achter, 22 grote trappen. Na een poosje bewonderen rijden we door en missen onze afslag de rijstvelden in omdat het er als een werkweggetje uitziet. Dus even terug en alsnog de rijstvelden in.

Zien boer op trekker met constructie op wielen om grond in rijstvelden te keren. De koereigers wachten tot het laatste moment voordat ze er voor opvliegen.
k

Lunch in de zon, maar wel harde wind, gelukkig dat het niet koud is. Horen kraanvogels eindje verder achter boomrand. Op zoek naar de griel. Blauwe kiekendief jaagt iets van 300 watersnippen op. Rijden een eindje en gaan lopen. Zien 2 struisvogels in omheininkje (overtreffende trappen volgens Jan). Ook wat ringmussen. En dan ziet Plerre ze vliegen, de grielen. We krijgen ze in de scoop. Ze zijn te zien zo lang ze lopen, als ze stoppen zijn ze prompt onzichtbaar. Heel merkwaardig, zo ongeveer de verdwijntruc met de ring van Sauron.

Daarna de slaaptrek van de kranen.

Zien nog een groepje van die StHelena fazantjes.

Gaan eten in San Clemente, een leuk klein restaurant. Erg lekker en eenvoudig (en goedkoop). Zijn om 22:30 alweer in StMartha, nog tijd voor even nakeuvelen.


2003/12/29 ma Guadalupe en transfer

Ons knusse hokje weer in goede staat gebracht, ledikant terug gezet, dons opgerold en ingepakt.
Het ziet er weer prachtig weer uit.
We rijden naar Guadalupe. Aankomst11:10, eerst koffie drinken. Hans blijft bij de auto's oppassen, met aflossing. We spreken af om om 12:30 te vertrekken.

De rondleiding in het klooster begint om 12:00, dus geen tijd om eentje mee te maken. Maar we hebben wel een uurtje om overal rond te kijken.

Lunch bij klein zijweggetje met beek, ideaal voor waterspreeuw. En Pieter ontdekt waarachtig een paartje. Iedereen krijgt er minstens een te zien, Teun krijgt 'm zelfs op de video.

Dan is het verder autorijden. We begrijpen een richtingbord niet omdat de punt er af is (waar wijst ie dan naar?) en raken bijna vast in de straatjes in Valdecaballeros.
Even stoppen bij gierenrots om benen te strekken, veel vale gieren. Dan vlak. bij Puebla d'Alcoser zien we nog 3 kraanvogels in weiland staan. In het stadje blijken onze aanwijzingen niet accuraat genoeg en rijden we een paar keer rond op de erg steile hellingen. En het kleine busje heeft geen handrem.
We vinden het tenslotte, 2 adressen. Haardvuur in gemeenschapsruimte. Koffie, thee, bier, wijn, soberano en een plakje cakerol. Foto's kijken op laptop van Hans. We eten boven in het restaurant vlak bij de ruine van de burcht.


2003/12/30 di Merida

08:00 opstaan. Ik denk wierook te ruiken, maar het is de open haard de weer vlam vat. Peter zet de discman van Marie aan, maar ik vervang het maar door 'Cantigas de Toledo' op de iPod. Dat is dus onze ontbijtmuziek.

Vertrekken om 09:45 en zien stijgingswolken tegen de heuvelrij, maar verder is het heel mooi weer, ik zit te bakken aan de zonzijde van de auto. Pierre meldt kleine trappen een kilometer terug maar we rijden toch door. Dan zien we kraanvogels links vlak naast de weg. We kunnen niet eens stoppen maar als we dat zouden doen zouden ze meteen wegvliegen.

We worden door motorpolitie tot rustig rijden gemaand en paar 100 meter verder komt ons een colonne trekkers tegemoet met een paar melktankauto's. Duidelijk een demonstratie, maar we weten niet waarvoor.

Komen in Merida aan omstreeks 11:30. We trekken in los verband de stad in. Even koffie drinken. We horen dat de bezienswaardigheden om 12:45 sluiten. Het museum is tot 14:00 open. Iedereen wordt nu een beetje haastig om nog wat te kunnen zien. We verlaten nu volledig het groepsverband. Afspraak is om 16:00 weer op de parkeerplaats te zijn.

Museum is erg leuk, maar helaas zijn de bijschriften uitsluitend in het Spaans. Wij geloven niet in het maken van foto's hier. Blijkt fout, Hans heeft mooie foto's gemaakt.

Als we het museum uitkomen krijgen we meteen een foldertje van een restaurant in de hand gedrukt, en er volgen er nog een aantal. Maar we hebben geen zin in een volledige maaltijd en gaan een kleine tapasbar in net buiten het drukke toeristengebied. Het stroomt vol met mensen die een hapje nemen met een biertje en even keuvelen. En dan zijn ze weer weg.

We lopen de stad door naar de romeinse brug, alwaar we andere deelnemers van onze reisgroep ontmoeten.

We lopen weer terug door de stad richting renbaan. We wijken iets af van onze vorige route en nu passeren we allerlei interessante ruines die duidelijk in restauratie fase zijn. Naast de voet van een pilaar in de tempel van Diana zit een poes haar pootjes te likken.

De renbaan valt tegen, groot grasveld en de rest moet nog gerestaureerd worden.

Op de parkeerplaats moeten we zo'n 10 minuten wachten voordat iedereen er weer is. Pierre vindt dat deze groep zich voortreffelijk aan afgesproken tijden houdt. Op een van de gebouwen naast de parkeerplaats zit een steenuiltje. Ook op een voor cultuur ingeplande dag doen we vogelwaarnemingen.
Zeker doen we nog vogelwaarnemingen, op de terugweg zien we nog steltkluten (wie was het die ze ontdekte?). We rijden er zelfs 500 meter voor terug om zeker te zijn. Waarachtig zo'n 50 steltkluten zien we op die rijstvelden. Gelukkig heeft Pierre zijn telescoop in de auto liggen. Zien ook nog een troep kleine trappen. En dan in de verte nog kraanvogels.

Janna en Marie hadden voorgesteld om zelf te koken en fabriceren een smakelijke pot linzensoep. Het spaart nog tijd ook. Ruimte voor een spelletje scrabble.


2003/12/31 wo La Serena

Na ontbijt doen we wat inkopen op de markt van vandaag. Leni, Janna en Peter blijven vandaag thuis en zullen nog inkopen wat we vergeten zijn (tomaten, champignons).

We rijden weg. We vinden het weggetje de steppen in. Die raven daar links blijken alpenkraaien te zijn. De rode snavel en poten zijn met zekerheid gezien.
Verder langs de weg zien we
 • kleine trappen,
 • en witbuikzandhoenders,
 • en goudplevieren.
 • Kuifleeuwerik
 • teclaleeuwerik
 • vluchtje (9) kraanvogels
We slaan een klein weggetje in dat eisen stelt aan de terreinwaardigheid van de busjes, maar het levert geen problemen op. Alhoewel Pierre zit te zweten. Het is erg nat hier, we treffen zelfs stroompjes over de weg en poeltjes met bloemen, een water ranonkel.
En daar ontmoeten we die engelse vogelaars van Santa Martha. Zij hadden nog geen witbuikzandhoenders gezien, dus we kunnen ze de weg wijzen.

We rijden terug om volgens afspraak samen met de thuisblijvers naar het kasteel te gaan. En daar zien we Peter wandelen. Hij heeft een goede ochtend gehad zonder al dat auto zitten, zeer bevredigend. Nu gaan we eerst maar wat koffie/thee/limonade drinken in restaurant naast kasteel.

Nicolien en ik vinden het maar rokerig daarbinnen, de europese tabakswet is hier nog niet doorgedrongen, we gaan naar buiten de ruine in. Daar ontdekt Nicolien de zwarte tapuit waar Hans al een poosje op loert. We lopen weer terug om hem te waarschuwen en hij rent als een berggeit (belast met telescoop op statief) het paadje op waar Nicolien en ik hijgend tegenop liepen.
Iedereen gaat nu het kasteel verkennen. Zien ook nog alpenheggemussen.

De chauffeurs (en Ruth) brengen de auto's naar beneden en de rest gaat langs een paadje tussen de olijfgaarden afdalen. Nicolien en ik lopen langs de weg or te proberen de oehoe te zien, geen succes.

Maaltijd bereiden en opeten.
Fantastische oudejaarsavond.

Om 24:00 gaan we naar buiten met een handje druiven om bij elk klokslag een druif te eten, maar we houden de klok niet bij. Bubbelwijn hebben we ook. Er lopen mensen met dienbladen met versnaperingen. Iedereen wenst iedereen een goed nieuwjaar. Een politieman geeft Hans een fles champagne. Iemand laat ons een slok sterke drank proeven en geeft de fles vervolgens aan Klaas. Eigengestookte brandy, ik zou het raki noemen en vind het lekker, Klaas ook.


2004/01/01 do weer naar huis

We staan op tijd op. Ontbijt en opruimen. Auto's inladen en ep reis. Janna aag voorin zitten want ze heeft nog niet een ijsvogel gezien. Het mlst, maar bij de rijstvelden trekt het op en zien we heet mooi vanuit de auto van vlakbij kraanvogels.

Bij de kranen slaapplaats (van zondag) gaan we even benen strekken en zien de kranen in famillegroepjes tussen de bomen in de dehessa lopen. Niet echt dichtbij maar wel een prachtig gezicht.

We rijden langs een kanaal (betonnen bak) en zien daar weer de kraanvogels van dichtbij. Rij een sluisje zien we de blauwe flits van een ijsvogel. Succes voor Janna. Maar we zitten op een onbekende weg. Moeizaam keren en dan komt Pierre toch weer op bekend terrein. Even koffie drinken in een cafe-pension. En buiten zien we nog een hele zwerm van die StHelena fazanten merkwaardig dat die fazant heten, ze zijn nog kleiner dan de mussen die ertussen op het hek zitten.

Don weer de snelweg op en naar Madrid. Arriveren 17:00 bij station, uitladen en enveloppen met geld aan Pierre en Hans aanbieden en dan naar binnen. We moeten anderhalf uur wachten (vertrek 19:00), is mooie gelegenheid om wat tapas te eten.

Trein is weer bloedheet, maar Erik en Leni vragen om een mecanicien om de verwarming te regelen en in onze wagon gaat die kachel uit.


2004/01/02 vr Parijs-Breda

Na een hobbelige nachtrust gaat om 07:50 een zoemer. Tijd om op te staan. Koffie met croissants en dan rijden. Net buiten Parijs zien we plakjes sneeuw in het veld liggen. Wat verder zijn de velden echt wit. Marie had al een sms-je gehad over het weer in Nederland: sneeuw en -8C (dat zal dan wel het minimum geweest zijn). En inderdaad, we komen thuis vanuit de Mediterrannee in een winterse gure dag.


2004/02/16 zo Reunie in Beusinchem


Created by Rudi van Houten on Sunday, 8 February, 2004.
For more information, please send me mail.
Last Updated:19-Mar-04