Letland juli 2006

  1. 2006/07/07 vr heenreis
  2. 2006/07/08 za naar Rucava
  3. 2006/07/09 zo Pape-meer ZO kust
  4. 2006/07/10 ma de rest rond Pape-meer
  5. 2006/07/11 di kanovaren
  6. 2006/07/12 wo langs de Svetaja (stroomafwaarts)
  7. 2006/07/13 do Liepaja
  8. 2006/07/14 vr Svetaja stroomopwaarts
  9. 2006/07/15 za strand
  10. 2006/07/16 zo hoogveen
  11. 2006/07/17 ma Riga
  12. 2006/07/18 di naar huis

Tekst Rudi van Houten
Foto's Nicolien Drost en Rudi van Houten (en Tinus Knegt en Jan van der Veen)


2006/07/07 vr heenreis

Nicolien en ik reizen een dag eerder af dan de rest van de groep omdat we geen plaats meer konden krijgen in het vliegtuig op de geplande vertrekdatum. De schipholtaxi komt precies op tijd en er zijn geen files. Om 07:00 op Schiphol. Inchecken met automaat gaat vlot. Klein vliegtuigje (2+3 zitplaatsen per rij). Vertrek op schema, om 09:45 CEDT in de lucht.

We arriveren volgens schema 12:30 EEDT op Riga, lekker weer, 27°C en droog. We nemen taxi naar hotel Montechristo, dat is in de oude binnenstad, auto's moeten betalen bij slagbomn om er in te mogen.

 

We wandelen stad in. Is mooie stad, erg toeristisch, en terecht. Marktje op plein met 2 kerken. In een steegje tussen klooster en kerk staat een muzikant te fluiten op 2 altblokfluiten alsof het een dubbelfluit is. Er zijn wel meer muzikanten. Ook kunstwerken op het plein, o.a. een beeld van de Bremer stadsmuzikanten, een geschenk van Freie Hansestadt Bremen aan Hansestadt Riga. Wel aardig dat de ezel kennelijk vaak over de neus wordt geaaid (mooie gele neus).

We gaan eerst even bij de VVV kijken waar precies die kaartenwinkel is die in dat boekje over Riga genoemd wordt, en een CD winkel, en restaurants. Voor de kaartenwinkel moeten we de oude stad uitwandelen. We steken een gracht over, waarschijnlijk een oude stadsgracht, mooie groene strook. In de groene plekken van Riga staan opvallend veel lindebomen die net beginnen te bloeien. Onder de bomen zien we hijgende jonge bonte kraaien. Het begint onbehoorlijk warm te worden. In Nederland was de bloei van de linden al een paar dagen bezig. Ik zal te laat zijn om lindebloesem te plukken voor thee.
We vinden de kaartenwinkel en er zijn de kaarten die we willen hebben.

We gaan maar niet in het goedkope traditioneel Letse restaurant eten. Het nationale gerecht, kapucijners met spek, is niet echt aantrekkelijk met deze warmte. We kiezen lukraak een van de vele restaurants en eten een pastaschotel.

Het is nog lang niet donker (zon gaat om 22:15 onder). We hadden vanmiddg bij die hijgende bonte kraaien wat te huren roeibootjes (en waterfietsen) gezien. We kuieren er heen en gaan roeien op gracht. Naar het westen, richting rivier. We roeien op de gracht door de stad. Het water lijkt niet overal even schoon. Sommige van de poorten die op de gracht uitmonden lijken wel rioolmondingen te zijn. Na een uur komen we bij de jachthaven aan de rivier. Er liggen daar nogal poenige patserige boten, maar ook een paar mooie schepen.
We roeien in drie kwartier terug

Het is nu drukkend warm. In de oude stad blijken erg veel disco's te zijn. In hotel doen we de ramen dicht tegen de disco herrie, toch maar weer open vanwege de hitte. In feite valt de disco herrie wel mee, maar de disco bezoekers schijnen het binnen te warm te vinden en vertoeven ook op straat.


2006/07/08 za naar Rucava

's nachts worden we gewekt door erg luiddruchtige discogangers die op straat doorgaan. Zeer hinderlijk. Ook brullende motoren, en ik hoor Engels en Lets door elkaar. Onderonsje van Letse en buitenlandse Hell's Angels?.
We vallen toch weer in slaap en worden wakker om 08:00 EEDT. Ontbijt, wandelen. We gaan met de lift naar boven in de Pieters kerk en kijken over de stad uit. Even een foto maken van de fietstaxi's, vind je in Nederland ook. Maar zonder die reclame, Disco all night long staat er op. die in miniem zwart geklede dames heb ik gisteravond verkoeling in de deuropening zien zoeken.

Taxi naar vliegveld zou er kwartier over doen, maar we raken toch in een file. Weekend- of vakantie-uittocht Riga. De rit duurt een half uur. We zijn er om 12:30 en dat is op tijd. De anderen zijn nu net geland en wachten op de bagage. Jan van der Veen komt ook aanlopen, met chauffeur van busje (Andries).

Even geld pinnen/wisselen en dan op weg om 13:30. We maken onderweg stop om wat broodjes te kopen en te eten en nog een stop omdat het zo warm is in de auto. We arriveren 17:30 in het dorp Rucava bij het huis Bajari en genieten daar een uitstekend maal. Onze eerste kennismaking met de smakelijke (en overvloedige) maaltijden. Jan geeft een inleiding over wat we hier gaan doen en hoe we moeten omgaan met de hitte (water meenemen), het terrein (wandelschoenen) en de risico's van muggen en teken. Muggen zijn hinderlijk maar niet gevaarlijk. Teken zijn er niet veel, maar er is een minieme kans op ziekte van Lyme en hersenvliesontsteking. Goede kleding en goed opletten ('s avonds tekencontrole) geeft voldoende bescherming.

Het Pape-meer is een lagune meer. In de zee lamgs de kust ontstaan zandbanken en daarop duinen die tenslotte een strook water vrijwel van de zee afsluiten. Er blijft dan meestal een opening over die bij storm toch weer zeewater naar de lagune doorlaat. Hier hebben de Letten het meer met een sluis geheel van de zee afgesloten. Het zou leuker zijn om die sluis weer weg te halen.

De oude landbouw en visserij infrastructuur is door het communistische kolchoze systeem vrijwel vernietigd. En nu doen de eisen van de EU (grote stallen met melkmachines en koeltanks voor de melk) de kleine boeren de das om als die kleinschalig zouden willen boeren. Er is niet veel landbouw meer, ook het vissersdorp Pape heeft de draad niet meer opgepakt. Het ecotoerismeprojekt van Stichting Ark en WWF met subsidie van de Postcodeloterij zou dit gebied economisch kunnen helpen zonder de landschappelijke schoonheid en natuurwaarden aan te tasten.

Dan worden we verdeeld over vier lokaties voor de nacht. Nicolien en ik gaan naar huisje in bos, samen met Marcel en Liesbeth. We worden allerhartelijkst ontvangen door Anna en Victor. Mooi plekje, plasje (zwemmen) aan overkant en sauna/douche in de tuin. Er staat een ooievaar op een electriciteitspaal naast het huis. Een witte kwikstaart gaat op het spiegeltje van de auto zitten en jaagt langs de auto op insekten. Ook 2 huisjes, één voor Marcel en Liesbeth, in de ander zitten weekendgasten. Nicolien en ik krijgen de woonkamer en slaapkamer in het huis. Nicolien hoort een kwartelkoning in veld achter het huis. We horen wielewaal in het bos.


2006/07/09 zo Pape-meer ZO kust

Ontbijt om 08:00, uitgebreid en smakelijk, met een dikke plek gebakken spek, we zijn niet bang voor wat cholesterol. Behalve brood en beleg zijn er schijfjes tomaten en komkommer (verse augurk merk ik later) met bosui en dille, een schaaltje verse aardbeien, en kruidenthee (munt met melisse). Marcel krijgt koffie. Het kluitje boter is door Anna zelf gemaakt van melk die ze van de buren gekocht heeft, die hebben een koetje. De tomaten, augurken, bosui en dille en theekruiden komen uit eigen tuin en kasje.

 

De inrichting van onze apartementen toont duidelijk dat Victor een jager is. In ons slaaphok hangt een rijtje huiden, boommarter, vos, wasbeerhond. Het hutje van Liesbeth en Marcel is geheel aangekleed met geweien en koppen en huiden als vloerkleed. Ook de veranda van de sauna is bedekt met huiden. En planten, veel bloeiende planten hier waar we Anna regelmatig met de gieter langs zien gaan.

Dan worden we door Victor de 8 km naar naar Bajari gereden. We stappen in busje en jeep. Vija en Maris in achterbak jeep. Vija is de schoonzus van Jan en loopt met ons mee (in de achterhoede om op te passen dat er niemand achterblijft). Maris is de eigenaar van het huis Bajari (onbewoond) waar zes van ons zijn ingekwartierd, hij rijdt mee om de jeep van Jan terug te rijden.

We gaan eerst naar de supermarkt om water (minimaal 2 ltr pp) en brood en ander eten voor de lunch te kopen. Dit wordt het patroon voor de volgende dagen.

roodmus
Foto Tinus Knegt
Dan naar gebied ten oosten van meer Pape. Het is al warm. We verlaten de weg en banjeren het begraasde gebied in. Als het even kan loopt Jan niet op de weg maar in het terrein. Het is schraal dus, maar prachtige plantjes die in Nederland zeldzaam zijn. Zien ooievaar, horen geelgors (heel gewoon hier). Het is vroeger marginaal weidegebied of hooiland geweest, maar nu loopt er geen boerderijvee meer op, wel de grote grazers die Ark geintroduceerd heeft. Het geeft een mooi landschap.

Bij het rozenkransje, een nu uitgebloeid en verdroogd en onooglijk bloemetje, maar indicatief voor schoon schraal terrein en zeldzaam in Nederland, haalt Marcel een pak koekjes uit zijn tas om te trakteren omdat hij vandaag jarig is. En Jan en Vija blijken in de supermarkt ook versnaperingen gekocht te hebben. De warmte maakt de tocht zwaar, maar verder lijkt het wel een schoolreisje.

We lopen afwisselend door bebost gebied, of zelfs bos (vliegen en muggen) en open weidegebied (warm). Er vliegen vlakbij twee kraanvogels op met de prachtige roep. Die zullen hier broeden. Zien prachtig een roodmus. We lunchen onder een oude eik in een weilandje, heerlijk in de schaduw en in de wind, vrij weinig vliegen. Mooi plekje om 3 kwartier siesta te houden.

Jan laat ons nog wat bever-bouwplaatsen zien. En bij het eindpunt van de wandeling lopen nog de heckrunderen en konikspaarden die van dichtbij bekeken kunnen worden door wie daar nog 300 meter voor wil lopen.

Terug in Bajari worden de waarnemingen van plantjes, vlinders en vogels nog even gecontroleerd. En er wordt gekeken welke boeken er aanwezig zijn. Er zijn hier ook wat bakstenen constructies, lijkt een beetje op ijskelders. Jan vertelt dat dat de resten zijn van het huis van de baron dat hier in de fik is gegaan. Gedachte achteraf, is bajari misschien verwant met het Russische boyar?

Bij het diner blijkt dat enkelen de finale WK voetbal willen zien (de tv is gerepareerd), en anderen nog even bij de uitkijkpost over het meer willen turen. Marcel, Liesbeth, Nicolien en ik gaan uitkijken (dat was gepland, Nicolien had de telescoop in de auto gelegd). Jan rijdt ons er heen. Leuke uitkijkhut, met een broedende zwaluw. De andere zwaluw durft niet naar binnen te vliegen nu wij er zijn. Vanaf hier ziet het meer er dichtgegroeid uit. Maar we zien toch nog wat eenden en meerkoeten en meeuwen, en we horen een rietzanger en grote karekiet.

Foto Jan van der Veen

Jan zou ons daarna naar Anna en Viktors brengen en onderweg Vija afzetten. Maar hij zou ook nog bier voor de voetbalkijkers kopen en we rijden terug. Marcel koopt ook bier en wijn om zijn verjaardag te vieren. We gaan met ons vieren lekker in de tuinstoelen zitten, maar worden na een half uur door de muggen naar binnen gebracht, deet en sigarenwalm halen niets uit.


2006/07/10 ma de rest rond Pape-meer

Vandaag gebakken vis bij ontbijt. En natuurlijk weer aardbeien en melisse-muntthee.

We beginnen de wandeling op punt waar we gisteren stopten. Vandaag zullen we vnl over paden wandelen, slechts 14 km. Eerst gaan we een poosje lekker stil staan/zitten en liggen in de zon en de wind terwijl Jan vertelt over de sociale structuren van groepen runderen en paarden, en hoe dat werkt met beheer. Hier staan de runderen en paarden bij elkaar, maar het zijn wel twee aparte kuddes.

En dan lopen we naar een open plek in het oeverriet om te zien wat runderen kunnen bereiken, en begrijpen we waar het woord 'bulldozer' vandaan komt. Zonder de runderen zou de oever ondoordringbaar begroeid zijn en zouden de paarden niet bij het meer kunnen komen. Dan gaan we toch weer een 10 minuten struinen om een doorsteekje te maken naar het pad. En een beveerdam te bezoeken.

Ook later blijkt de voorliefde van Jan om naast het pad te lopen. Op het bospad steekt hij plotseling naar links moeizaam tussen de boompjes door. Ik heb de indruk dat het pad een bocht maakt en parallel aan zijn doorsteek loopt. De lindenboom waar Jan naar toe liep is de moeite waard, en er stond dus een bordje op het pad. Vele grote lindenstammen zijn in een soort rozet ontsprongen op de stronk van een oude stam die is omgevallen. Op de Meinweg in Limburg zie je soortgelijke rozetten van eiken, maar daar is het veroorzaakt door kap.

We lunchen bij een steigertje met bootjes, noodt uit tot zwemmen. Tegen 16:00 wordt de tocht sommigen te zwaar en heet en het vooruitzicht van nat broekbos met in dit weer zeer enthousuaste muggen lokt niet erg. Vier mensen blijven op een kruispunt wachten op Andries die door Jan is opgebeld. Het wachten duurt 1h50m ipv half uur. Maar we zien schreeuwarenden in de verte en kiekendieven. Twee jongetjes komen aanfietsen en gaan zwemmen in het kanaaltje en fietsen weer weg. Een bruine glazenmaker gaat uitrusten op mijn rechterwang, prikkelig.

Foto Tinus Knegt

De anderen lopen door. Ze zien het broekbos met de rusteloze muggen (stilstaan om iets te bekijken of zorgvuldig een foto maken is er niet bij), ze zien het strand, en de zee en sommigen zwemmen erin.

Diner bij Anna en Victor, onder parasols in de tuin. Zeer smakelijk wild zwijn. Anna schenkt (zoete) bessenwijn bij het eten uit mooie karafjes.

Wij vieren hebben een rustige avond nu we niet naar de slaapplek hoeven te rijden. We drinken een glas verjaarswhisky net voordat de muggen gaan heersen.


2006/07/11 di kanovaren

Vandaag is het ontbijt omelet gevuld met groenten en dille er over( Anna zag bij de afwas het bord met gehakte dille staan en strooide het nog snel over onze omelet) . En natuurlijk zijn er de aardbeien en de munt-melissethee en de dagkaas.

Bij de botenverhuurder moeten de kano's nog in het water gelegd worden. We hebben de tijd om om ons heen te kijken, mooie duinen hier, en een vuurtorentje. De kano's zijn het canadese model, met mooie WWF emblemen er op. We hebben zes kano's nodig, twee kano's met drie inzittenden, de anderen in duo's. Meteen al zien we visdiefjes, of is het noordse stern?

We peddelen van de steiger weg. En na een paar honderd meter wordt het toch wel erg ondiep. Nicolien kijkt op de kaart en vermoedt dat we dat gat honderd meter terug links in hadden moeten varen. Maar enkelen zijn al de kano uitgestapt om te trekken of duwen. Er staat eigenlijk geen water meer boven de veenmodder. En je moet de kano wel vasthouden want bij elke stap kun je zo een meter wegzakken het veen in. Zeer modderig en vermakelijk.

We komen weer in dieper water en peddelen met de wind in de rug. Dat gaat heel makkelijk natuurlijk. We laten de kano's tegen oever (lager wal) dobberen om een koffiebroodje en zo te snoepen. Dan peddelen we een wat grotere plas over. Op een eilandpolletje tegen de overkant zit zo te zien een nest van een visdiefje of noordse stern. We willen het nest niet te dicht benaderen, en de vogels laten zich niet goed bekijken, het wordt bepaald op noordse stern.

Aan de overkant leggen we de kano's tegen de kant en soppen langs een sloot/kreek de oever op. Daar staat een lunchtafel met wat zitplaatsen, en zelfs een schommel aan een boomtak. Goede plek voor een lunch. Ik vraag aan Jan of dit een eiland is. Maar nee, het is de oever, niet zo ver van waar we gisteren de kudde paarden en runderen zagen. We blijven natuurlijk om ons heen kijken, en Arja ziet in de verte een grote roofvogel met een klein vogeltje er omheen vliegend. Nicolien kijkt ook en roept dat die roofvogel een witte staart heeft en wel erg groot is, het is een zeearend, en het kleine vogeltje is een kiekendief. Er komt nog een kiekendief bij en we zien hoe een paartje bruine kiekendieven een zeearend wegjagen, net zoals kieviten een kiekendief wegbrengen.

Teruglopend naar de kano's zien we in de modderkreek enkele ringslangen aan het oppervlak in de zon liggen. Ze waarderen onze belangstelling niet echt en verdwijnen in het riet.

We peddelen terug tegen wind in. Hans zit tussen Marcel en Liesbeth in de kano en is duidelijk de beste stuurman hoewel hij niet aan land zit. Als we Hans niet meer horen vertellen hoe er gepeddeld moet worden zijn ze een stuk achter geraakt en gaan de andere vijf kano's tussen de biezen (Scirpus lacustris) liggen wachten tot het drietal er weer bij is. Liesbeth had me verteld dat het genus niet meer Scirpus heet. Die taxonomen gunnen je ook geen rust, heel anders dan het kanoen hier (in Wikipedia staat overigens nog steeds Scirpus).

Vija denkt een minder modderige route te kunnen vinden voor de terugweg. We peddelen zoekend een paar kleine kreekjes in die dan toch meteen weer met een bochtje op de grote plas uitkomen. Van een zo'n eilandje vliegt een roerdomp op als Vija en Marchien er omheen peddelen. Toevallig zijn Nicolien en ik de tweede kano in die verkenning en zien we hem van vlakbij. Maar iedereen heeft 'm mooi zien langsvliegen. Vija vindt de goede route en we komen vlak bij de steiger inderdaad uit dat slootje dat Nicolien op de heenweg dacht dat we hadden moeten invaren. Vanaf deze kant staat er een richtingbordje bij. Als ze dat nou ook aan de andere kant hadden geplaatst hadden we niet zo hoeven modderkruipen (maar het was wel leuk eigenlijk :-).

De kano's worden weer op land getrokken. Vija gaat vanaf de steiger het water in. Jan en Marcel gebruiken de steiger als duikplank. Anderen steken de duinen over langs de vuurtoren naar het strand, waar sommigen in zee duiken.

Vanavond eten we bij Jan. Hij heeft een week geleden een bokje geslacht en dat wordt nu geroosterd. Jan woont in een opgeknapt boerderijtje op vijf hectare land. Zodra we stoppen en Jan uitstapt komen zijn dochter en zoon aanrennen en gaan aan zijn been hangen. De anderen in het huishouden zijn druk bezig met onze maaltijd, Jan's vrouw met hulp van vriendin en zusters, Vija doet ook mee. Jan toont zijn boerderij: het opgeknapte woonhuis, de sauna die hij aan het bouwen is in een schuur, de andere schuren en stallen, de put voor het drinkwater. Het deksel op de put is voornamelijk bescherming tegen dichtvriezen in de winter. Het geheel was vervallen toen hij het kocht, en hij is nog aan het opknappen. Verder zijn er een kleine kudde geiten, een paar koetjes, konijnen en wat kippen en een kalkoen. De menagerie kent ook honden om de vos weg te houden van de kippen en een poes om de muizen van tafel te houden. De honden en katten zijn hier echt in betrekking. Maar aaien kan ook wel, en de honden hebben feest vanavond aan de botten en ribben die van de tafel komen.

Na het eten worden de geiten naar binnen gebracht en gemolken. Enkelen onder ons proberen het ook even, maar het gaat ze niet zo goed af. Jan zegt dat hij het ook niet zo snel kan als zijn vrouw. Poes is ongeduldig maar moet even wachten voor ze melk krijgt. En met de zeis gras maaien voor de konijnen. Jan heeft de zeis op zijn lengte gemaakt, daarom gaat het wat moeizaam als ik het probeer, maar het lukt wel. Marcel kon er ook wel mee overweg, en Tinus heeft de zelfde maat als Jan.

Het is al vrij laat als we tenslotte naar respectievelijk Bajari en Simji gereden worden. De twee oudsten van Jan willen mee in de auto, maar het meisje ligt al te slapen voordat we uitstappen. Het is al bijna donker en we gaan snel naar bed. Anna heeft eerst nog een grote pul appelsap voor ons. De verzorging is hier uitmuntend.


2006/07/12 wo langs de Svetaja (stroomafwaarts)

8/8 cumulus, misschien regen vandaag.
Flensjes bij ontbijt.

Anna rijdt vandaag mee naar Bajari om boodschappen te doen in Rucava, het is wat vol in de auto nu. Vandaag is Andries naar een bruiloft en is het lastig om na de wandeling opgehaald te worden. De planning is om de wandeling te eindigen in Simji waar we een echte saunabehandeling zullen krijgen. Jan had geadviseerd om schone kleren mee te nemen om fris aan tafel te zitten na de sauna, en die worden nu vast in Victors auto gelegd. We worden door Victor en het busje (bestuurd door Maris) naar het startpunt gebracht. Jan doet eerst nog boodschappen, en komt dan aan met twee schoonzussen in de auto. Vija wandelt zoals gebruikelijk met ons mee en Ruta gaat de jeep terugrijden.

Het is een prachtig uitzichtpunt over de vallei. Het riviertje is de grens met Litouwen, we zullen vandaag langs de grens lopen. Het trekt steeds verder open en wordt weer warm, regenaanduidingen verdwijnen. We horen raven roepen en zien ze ook.

Er staan heerlijk zoete aardbeien tussen het gras. Er staan er wel erg veel, en ze staan eigenlijk in rijtjes. Dit is oud aardbeienveld uit de communistische tijd, en zoals zo veel cultuurvelden van kolchozen nu verlaten. We komen langs een bron in de helling van het dal, keurig overdekt. Was al heilig voor de kerstening en daarna ook. Mooi koud helend ater (volgens de overlevering), maar werd vroeger ook gebruikt om de melkbussen koud te zetten.

We lopen door veld en bos. We struinen door de vegetatie langs de rivier waar we moeten oppassen voor beverwissels, wat redelijk diep gegraven geulen kunnen zijn die je in de vegetatie moeilijk ziet. Het water in de rivier, een beekje zouden wij zeggen, stroomt niet. Het was een droge winter zegt Jan, en tot nu toe hebben we ook niet veel regen gehad. We zien ook mooie beverdammen. Prachtige uitzichten over meanders, er vliegen libellen, er zwemmen visjes. Vorig jaar zag Jan er met de reisgroep een ijsvogel langs komen, maar die mazzel hebben wij niet.

We lunchen op een hellinkje in de schaduw van wat eiken. Marcel heeft geen behoefte aan siesta en graast in de buurt op de plantjes. Als we weer verder lopen kan hij ons een prachtige poel met mooie plantjes laten zien. Het is een mooie beverpoel met een mooie dam en burcht. Aan de overkant is een ingestorte zandhelling met vlak onder de graslaag de nestgaten van de oeverzwaluwen die we al hadden zien vliegen.

Het is nu erg warm en we minderen wat op het struinen en nemen wat rust op een schaduwplek. Verderop is een boer op een tractor gras aan het maaien, vergezeld van een tiental ooievaars zoals je in Nederland een zwerm meeuwen achter een ploeg kunt zien.

Als we verder lopen hoor ik voor me een schreeuw en er vliegt een vogel weg. Jan brult Crex crex, dat is sneller dan kwartelkoning. Voor het eerst dat ik dat beest zie, maar hij vliegt te snel om 'm echt goed te zien. De schreeuw was van Vija die schrok toen er een vogel onder haar voet wegvloog.

De goede weg vinden is lastig. We ruiken een houtvuur dat ongetwijfeld onze sauna is, maar we lijken er in een bocht omheen te lopen. We arriveren 18:30 in Simji. Jan ligt al in de vijver voordat ik het erf oploop. Ruta is gekomen in de auto van Jan, en zij blijkt de saunameesteres te zijn. De vrouwen mogen het eerst de sauna in. Eerst een poosje zweten in het saunahokje en dan krijgen ze een voor een een soort massagebehandeling van Ruta. Het is een hele klus, na elke behandeling gaat ze een paar minuten met een kop thee op het trapje buiten zitten uitblazen. Pas om 21:00 zijn de mannen aan de beurt, we gaan met vijf man de sauna in en krijgen dan een behandeling van Victor. Hij doet het wat minder uitgebreid en sneller dan Ruta.

Om 21:45 gaan we eten. Het is inmiddels weer windstil en de eerste muggen komen al. Als we het nagerecht en de koffie/thee ophebben wordt er niet lang gedraald met instappen in het busje. Jan demonstreert nog voor het wegrijden hoe je al meppend op belaagde armen en benen en hoofd een mooie kuitenflikker kunt slaan.


2006/07/13 do Liepaja

Schitterend weer, lekker fris en geheel blauw, Het zal warm worden vandaag. We horen de wielewaal voor het ontbijt. De lindeboom is nu in volle bloei en staat nu in een wolk van zoemende bijen (en vliegen). Gisteren hadden we aan Anna gevraagd wat de Letse naam voor lindeboom is, dat is liepa (dat zijn drie lettergrepen, de e is geen verlenginging van de i). Dus is Liepaja de 'stad van de linden'.

Engels ontbijt vandaag, gebakken worstjes en eieren.

Bij Bajari horen we gekakel, Tinus dacht draaihals maar had wel bonte specht gezien. Nicolien denkt aan middelste bonte specht, geluid klopt wel (iPod) en Tinus zal opletten (maar heeft 'm niet meer gezien).

In Liepaja parkeren we bij handweverij (linnen) oude-ambachten centrum. Mooie getouwen, Tinus en ik proberen ook een paar inslagen te weven. Het valt niet mee in begin, maar gaat snel beter.

We lopen wat over de markt en schaffen ons kersen en zo aan, en een barnstenen ketting.We proberen winkel te vinden voor kaarten en CD's, maar dat lukt niet. Ook in deze stad zien we groepjes jonge muzikanten spelen en zingen. Zo te zien voornamelijk voor de lol, maar wel met een centenbakje voor zich.

We beklimmen toren van kerk, behalve Hans en ik, om het uitzicht te bewonderen. Onder andere een ander begrazingsprojekt van Ark is te zien, daar zullen we vanmiddag nog heen gaan. Na de kerktoren gaan we richting haven want Nico en Arja hebben belangstelling voor havens en vuurtorens. Eerst gaan we lunchen in restaurant. Iedereen bestelt iets van de kaart, en dan zitten we ruim een uur te wachten. Het is wel erg smakelijk, en we zitten lekker buiten in de schaduw. De rumoerige televisie (groot plasmascherm dat elke horeca in de steden schijnt te hebben in alle publieksruimten) is op ons verzoek uitgezet.

De haven stelt niet veel voor, wat grote schepen en schoorstenen en een klein vuurtorentje.
We lopen naar de parkeerplaats bij een grote supermarkt waar Jan de auto heen gereden heeft. Tijdens wachten op Andries koopt Jan een grote watermeloen die we bij het natuurgebiedje slachten. Hier is het projekt van Ark samen met de omringende gemeenten vertelt Jan, en het staat op een groot bord. De auto's blijven op de parkeerplaats staan en Andries gaat in een prieeltje lekker in de schaduw zuchtjes wind vangen. En wij verspreiden ons over het gebied. Nicolien heeft de telescoop meegenomen en tuurt de vlakten af, en ziet een zwarte ooievaar, en even later de (gewone) witte ooievaar. Er zijn vele bijzondere plantjes, Liesbeth en Marcel zijn verrukt. Hans ziet in de verte een zeearend, de beschrijving is onmiskenbaar. En we zien nog wat ongeidentificeerde roofvogels in de verte, vermoedelijk kiekendieven.

We rijden terug over secundaire wegen en het diner is bij Bajari. Bij Simji maken we kennis met de nieuwe (nederlandse) gasten wiens komst ons al aangekondigd was. We drinken met zijn allen tussen de muggen de laatste whisky van Marcel op. Het is nu fris, koud bijna. Er zijn minder muggen dan vorige avonden, maar nog ruim genoeg.


2006/07/14 vr Svetaja stroomopwaarts

We horen bij wakker worden een kraanvogel in de verte roepen, en de ooievaar kleppert. Het is heerlijk fris en vrijwel onbewolkts, wat vliegtuigstrepen en in het westen wat sluierbewoling. Het gras is nat van de dauw maar een dag met echte gestage regen zou het gras welkom zijn.

Ontbijt met een fors bord roerei/omelet. Genoeg tot diner denken we nu. Voor het eerst geen aardbeien, die zijn voor de kinderen van de andere gasten.

Foto Tinus Knegt

We beginnen op hetzelfde punt als eergisteren, bij 'Rucavas muiza'. Dat is een monument boven op de rand van het dal dat de plaats van de eerste vestigin van Rucava aangeeft. Er is nu 4/8 cumulus. We horen de roep van een wulp en zien dan 18 wulpen in formatie naar het westen vliegen, het begin van de trek.

We lopen nu stroomopwaarts langs de rivier. Alleen stroomt het niet. Even verder zien we een prachtige beverdam dwars op de rivier, geen wonder dat er geen stroom is. Alleen forse wateraanvoer vanuit de bovenloop zal over die dam slaan. Nog wat verder echte baggerwerkzaamheden in een kleine dichtgeslibde waterloop. De bever heeft een hele geul uitgegraven en de modder opzij gegooid.

Dit gebied zit vol met levende en dode al lang afgesneden meanders. Erg mooi. Er vliegt een familie raven, we horen nog de volledige roep van een wulp. Nicolien en Liesbeth zien een sperwer met een mol in de klauwen. Om 12:00 is het 8/8 cumulus, en om 12:40 begint het zowaar te regwnen, genoeg voor paraplu's en jassen. Maar in het prachtige ooibos blijft het voorlopig nog droog al horen we de regen op het bladerdak.

We steken diverse rivierarmpjes over en gaan tenslotte lunchen op een zandig oeverduintje. Het is inmiddels alweer droog en redelijk zonnig (7/8 cum). Er komt een slangenarend langs, de vogelaars zijn het eens over de identificatie. Tinus waadt door de rivier Litouwen in om een foto van onze lunch te maken (2de hieronder) en komt zonder juridissche problemen weer terug. Aan de overkant (in Litouwen dus) komt een boer in zijn auto over het veld langs gereden. Op zijn terugweg stapt hij even uit voor een praatje, maar hij praat Litouws en Jan en Vija geven antwoord in Lets. Verder dan groeten komt het niet. De twee Baltische talen zijn kennelijk toch te verschillend om makkelijk te converseren.

We zien prachtige beverbouwwerken, en bevervraat. Ze pakken vooral de eiken aan, en grote eiken ook nog. De elzen vinden ze duidelijk niet lekker. De invloed van bevers op het landschap is enorm, de vallei in de buurt van de waterloop wordt geheel ontdaan van grote bomen.

We beginnen de vallei weer uit te klimmen, zien een ortolaan. Er wordt uitgebreid gekeken, naar het beest en in de boekjes. Maar pas in Bajari na raadplegen van de niet meegesjouwde boeken is er eenstemmigheid. Een reiger wordt weggejaagd door een paartje grauwe klauwier.

Arja ontdekt het begin van een gapende schoen, zool raakt los. Het wordt vakkundig verbonden door dokters Hans en Tinus. "Als jij nu je vinger op de zere plek houdt draai ik het verbandje er om".

We lopen langs een gerstakker, er staat nog haver tussen van vorig jaar. Hier kan Jan zijn verlangen tot dwars door de vegetatie struinen intomen. We kuieren over weilanden, horen in de verte kranen, Nicolien ziet ze ook. Het is weer droog en lekker fris en het waait (Noord 4) en 4/8 cum. Thermometer Marchien wijst 22°C wat we lekker koel vinden. We gaan zitten wachten op het autovervoer bij een schuur met zitrandje. Er vliegen twee (witte) ooievaars langs.

Het diner is in Bajari.
We hebben een rustige avond vandaag. Jan brengt ons vroeg naar Simji en neemt onze CD's mee, daar heeft hij vanavond tijd voor. En wij hebben tijd om met de andere gasten nog een biertje te drinken. Marcel gaat nog even in de sauna zitten zweten terwijl de anderen een douche nemen. Dat zit elkaar volstrekt niet in de weg.
Vannacht gebruiken we zelfs een deken bij het slapen.


2006/07/15 za strand

07:00 op, heerlijk fris, Nicolien doet zelfs haar jas aan, stevige wind, oost (? moeilijk te schatten in deze beschutting), strak blauwe lucht. Ik hoor de wielewaal bij de vijver, de lelijke schreeuw. Dat had ik nog nooit zo goed gehoord. Maar hij laat het volgen door de diedeljoho. Marcel en Liesbeth hebben hun wild zwijn uitgeklopt. Wind is toch noord, goed voor barnsteen.

Bosbessen bij ontbijt.

Het busje rijdt direct naar het strand (waar we de kano's gehuurd hadden). Met jeep van Jan doen we eerst boodschappen (flesjes Latvijan balzams kopen, morgen is daar misschien geen kans meer voor en op het vliegveld is het vast duurder).

We beginnen met een rondwandeling door de duinen bij vertrekpunt terwijl Vija de auto naar het eindpunt rijdt (en terugwandelt). Prachtige duinen met veel gipskruid. Koffiebroodje met uitzicht over strand, grote mantelmeeuw, 1ste jaars zilvermeeuwen, aalscholver, noordse stern of visdiefje. In de beschutting is het lekker warm hoewel er harde wind staat (N6) en de bewolking is toegenomen (4/8).

Via de brug over de verbinding van het Pape-meer met de zee komen we bij het openluchtmuseum van Pape. We zien o.a. de boomkano die Jan gevonden had. En hier komt Vija weer bij ons.

Dan door de duinen naar het strand, lunch in duinen vlak bij het strand. Nicolien heeft met dit frisse weer geen behoefte aan siesta en gaat op strand kijken naar barnsteen. Vindt ze niet, wel een veenmol die in de harde wind als een frietzakje op drift is. Mooi beest, we zetten 'm in de begroeiing. Misschien leven gered.

Vervolgens een leuke strandwandeling met wind in de rug. Maar we zien niet veel vogels. Ook geen barnsteen want de zee is veel te onstuimig. Mooie branding, en schuimkopjes op zee. We vinden wel wat versteende klei met schelpfossielen. Inmiddeld weer 1/8 bewolking. Als we het strand verlaten de duinen weer in nemen we een pauze op een paar bankjes. Er staat hier een tentje te flapperen in de wind tussen de struiken. En op een bankje de maaltijdresten en sandalen van een kampeerder, maar de kampeerder zelf is weg.

We lopen even naar hoogveen, zonnedauw (ronde en lange). Ik hoor een vogelroepje wat ik pas bij de tweede keer kan thuisbrengen: regenwulpen. Ik zag er vier in een kijkerbeeld. In totaal vlogen er 14 over, begin van najaarstrek. Vija heeft een mooie ruiker gipskruid geplukt voor thuis.

We eten bij Anna, binnenshuis vanwege de harde wind. Met 14 mensen is even zorgvuldig passen. Nicolien en Liesbeth schuiven als laatsten aan en zijn dan de enigen die van tafel weg kunnen. Iedereen verder zit gevangen tussen tafel en muur. We hebben half-om-half gehakt (ree en wild zwijn). En als dessert een kommetje bosbessen met een toefje geklopt eiwit met room. Uitstekend kosthuis.

Het wordt na het eten eigenlijk best koud, de trui is niet voor niets ingepakt. En sauna/douche is lekker voor het slapen gaan.


2006/07/16 zo hoogveen

Vannacht geslapen met raam op een kiertje zonder dat de muggen naar binnen stormden. Het is heerlijk fris en de lucht is strak blauw. De linde zoemt al. Er is hier niets van wind te merken.

Pannekoeken bij ontbijt.

We rijden naar het hoogveen en beginnen te wandelen over het plankenpad. Het hoogveen is erg droog, het sopt niet, maar er is nog wel water. En de plantjes doen het nog best, o.a. veenbes (is niet cranberry) en veenbraam. Op de hogere plekjes staan bomen. Als we van het eerste bosje weer naar het plankier teruglopen zien we Riet en Jaap teruglopen richting parkeerplaats. Er is een bril weg, die moet ergens langs de route liggen. Maar ook met hulp van Tinus wordt er niets gevonden. Als iedereen zich er mee gaat bemoeien blijken de superieure waarnemerskwaliteiten van een ervaren beroepsbioloog. Jan vist het landschapsvreemde instrument uit de vegetatie.

Jan stelt een keuze. Wie door veen wil struinen kan hier het plankier af gaan en doorsteken langs bosjes en plassen (meerstallen) terwijl de anderen over het plankier kunnen blijven lopen. Hij wijst een bosje aan waar het plankenpad met een boog naar toe loopt. De struiners volgen dan een rechte weg, maar over het plankenpad zul je er eerder zijn. Er stappen vijf mensen het veen in. Maar we blijven niet echt bij elkaar, nog wel in zicht. Riet maakt de kortste doorsteek en komt als eerste weer op het plankier waar ze vertelt dat ze een klein eendje met jongen in zo'n plasje zag. Nicolien stapt nu van de planken af en komt ons tegen bij zo'n prachtig plasje net als Jan en Marcel besloten hebben om verfrissing te zoeken en in de meerstal duiken. Twee blote mannen in het veen, hoewel ze allebei beweren dat ze maar een blote man gezien hebben. Het eendje hebben we niet meer gezien, zwom waarschijnlijk in een ander plasje, en is vermoedelijk een zomertaling, brilduiker zou ook kunnen.

Bij de lunch blijkt Tinus zoek, Vija loopt door om hem te zoeken maar komt na zo'n 20 minuten alleen terug. We hebben wat weinig brood, en veel zoetigheid. We eten duidelijk wat meer dan toen het zo loeiheet was. We bewaren wat brood voor Tinus die een half uurtje later komt aanwandelen. Hij had begrepen dat we elkaar aan het eind van het planken pad weer zouden ontmoeten. De lucht is 6/8 cum. We houden de siesta op en net naast het planken pad tussen de zonnedauw. Een paar mensen lopen nog even naar een plasje met eenden en het blijkt een familie brilduikers te zijn.

We wandelen verder over het plankenpad en komen echt bos in. Ik hoor veel gesjirp uit de bomen komen (veenmol? Thuis de sprinkhanen-CD gedraaid en het is vermoedelijk de kleine groene sabelsprinkhaan). Ik hoor dat Riet toen ze in haar eentje liep een zoogdier heeft gezien wat ze beschrijft als lynx of wolf. Jan vermoedt een wolf, leuke waarneming van roodkapje.
17:00 bij bosweg waar eerst Andries met busje is. Maris met jeep zal nog kwaeriertje duren. De bewolking is weer weg.

's Avonds eten we in Rucava in het plaatselijk centrum voor volkskunst en gebruiken. We krijgen een begroeting met zang, en dan roggebrood met honing. Weer liedjes, o.a. schimpscheutjes op bezoekers die niet kunnen zingen. Dus ik improviseer een liedje over mooie kleren en mooi zingen maar ben niet vaardig genoeg om er een schimpscheut in te stoppen. Wij geven met zijn allen ook nog een niet erg toonvaste uitvoring van Kom mee naar buiten allemaal in canon, en Westzuidwest van Ameland. We zingen ook nog Wel Annemarieke in beperkte bezetting. Jan lijkt wat moeite te hebben met de vertaling in het Lets.

Klikken voor filmpje

Bij het eten (aardappelschotel) wordt ook melk geschonken (Nicolien zegt hoera) en kvas, een licht alcoholische (1-2%) verfrissende drank. Het is hier beter dan de flesjes in Riga. De tafelmuziek bestaat uit spotliedjes (vertaald door Jan) over mensen met grote eetmonden waar eksters in kunnen broeden, en ook nog wat suggestief schunnige teksten.

4 foto's Tinus Knegt

Na het eten gaan we buiten dansen. Het zijn heel eenvoudige dansen, eigenlijk kinderspelletjes, en de muziek is alleen zang. De meeste van die dansen zijn spelletjes warbij de danspartners van andere paren gestolen worden. Past geheel in de Westeuropese tradities (Joepie-Joepie is gekomen, heeft mijn meissie weggehaald). Trouwens ook de muziek klinkt zeer vertrouwd Westeuropees, we hebben tijdens het vervoer in Jans auto diverse CD's (ook die van ons) gehoord.


2006/07/17 ma Riga

Worden wakker 05:50 met roep van de wielewaal door geopende raam. De deken vannacht was niets te veel. Opstaan 06:00, ontbijt 07:00, gebakken ei en worstjes, en een kommetje bosbessen. Laatste restjes inpakken. Vertrek om 08:00.

Bij Bajari staat busje er nog niet maar komt snel. Arriveren 12:10 op vliegveld. Afscheid en handjes schudden. Samen met Ad nemen we een taxi naar hotel Montekristo, Ad kijkt of hij hier kan boeken en wij rijden door met taxi naar openluchtmuseum.

Het is een lange rit van ruim een half uur. Het openluchtmuseum is een zeer ruim terrein. En ze hebben wat restaurants, en dat is maar goed ook want we hebben best trek in een lunch. Ze hebben hier het traditionele gerecht kapucijners met spek en met deze temperatuur vindt Nicolien het best lekker.

We lopen richting meer. Daar is een vissersdorp als Pape opgebouwd. We horen geklap, en geroep. En dan zien we een groep mensen een zelfde soort dans doen als wij gisteravond deden. Met iemand die op het hek zittend viool speelt. Het was een Duitse groep, studenten of zo, maar het was Letse folklore. Eindje verder zit een familie lekker in het gras vlak bij de oever van het meer, kinderen in badpak. Zwemmen in het openluchtmuseum, lijkt me leuk.

Er zijn hier vele verschillende woningen (boeren, vissers) neergezet. Opvallend zijn de mooie bloementuintjes en singels. Anna had ook blomen in de tuin en in potten. In het mueseum doen ze dat dus ook. De molens hier hebben zes wieken, ook het zogenaamde Hollandse type. De sluiting is om 17:00, maar je wordt niet het terrein afgeveegd. Alleen de diverse levende demonstraties stoppen, en de diverse gebouwen worden gesloten.

 

We gaan met de bus terug naar de stad, duurt zo'n 40 minuten, nauwelijks langer dan met de taxi. En het kost 2 * 20 santimu, dat is wel erg goedkoop. De taxi was ruim 20 lats. Maar met de bus hadden we het moeilijker gevonden, en eerst bushalte zoeken duurt ook lang.

Zo'n stad is maar rumoerig, en duur. Biertjes in het hotel, een groot en een klein glas, is 2 LVL 70. We gebruiken een simpel avondmaal op een drijvend terras op de gracht. Lekker koel en betrekkelijk rustig. Er is verkeer van huur-roeibootjes en waterfietsen op de gracht. Wij zijn hier ruim een week geleden ook langs geroeid. Nu nog even een foto maken van die merkwaadige windwijzer.

De CD-winkel is opeen va 10 tot 22, we kopen de ILGI CD die Jan in de auto draaide. We willen ook nog wat CD's van de folklore-serie kopen, maar we moeten eerst in het hotel even kijken welke CD's we eigenlijk al hebben.

 


2006/07/18 di naar huis

Rustige nacht (geen discogasten) en redelijk fris, met de ochtendschemering zelfs nog even de deken gebruikt. Ontbijt vanaf 07:30, maar ontbijt bij Anna was echt beter. We krijgen hier geen verse aardbeien of bosbessen. We zullen weer moeten wennen.

Het is redelijk fris, geheel bewolkt, regenachtig. Even wandelen in de stad, jas mee. Af en toe wat regen. Het stelt niet veel voor, hier zullen de aardapppelen in de moestuin van Anna weer niet echt nat van worden. We zien wat paraplu's. Nog niet veel toeristen om deze tijd. Riga is echt een heel mooie stad.

Totdat de grote domkerk open gaat wandelen we wat rond en zien vele mooie museums en tentoonstellingen waarvoor we geen tijd hebben. Bij de burcht van Riga (Riga Pils) zijn ze buiten de rode tapijten aan het stofzuigen. Om 09:00 doet de dom de deur open. Het grootste orgel in de Baltische streken. Prachtige akoestiek in deze kerk, noodt tot zingen. Ik kan in mijn eentje de hele kerk met zang vullen, en ik zong niet voluit. Voor fotograferen moet een apart kaartje gekocht worden en dat had ik niet gedaan. Maar er zijn prachtige ramen met schitterende voorstellingen er op. Ik besluit foto's te maken en bij weggaan een kaartje te kopen. Maar er wordt echt wel gecontroleerd. Een dame vraagt naar de photo ticket, Nicolien gaat even terug naar de kassa om alsnog een kaartje te kopen. Onder begeleiding om weer op het oude entreekaartje binnen te kunnen komen.

We gaan nog wat winkels langs voor CD's en andere souvenirs. De taxi naar vliegveld gaat vandaag flitsend. Ik geef haar onze laatste 15 LVL, en ze is verrast, kennelijk een ruime fooi door de lage ritprijs omdat het zo snel ging. We checken in en lopen naar de controle. En daar zie ik dat ik mijn mesje nog op zak heb. Terug naar de incheckbalie, maar de bagage is niet meer bereikbaar. De juffrouw suggereert om het mesje in mijn rugzakje te stoppen en dat als bagage in te checken. Lumineus idee, op de terugreis hoef ik geen pyama en tandenborstel als handbagage mee te nemen. Wel even de camera uit het rugtasje halen. We hebben nog ruim de tijd om in de taxfree shop te zien dat de CD's er duurder zijn dan in Riga, de Riga Balsam scheelt ook zo'n 20% :-) Vliegtuig uit Amsterdam kont pas om 12:45 binnen, passagiers eruit, bagage eruit, nieuwe bagage erin, catering verversen, passagiers erin. Toch vertrekken we 13:20, maar 5 minuten na schema.

Het is mooi weer boven Schleswig-Holstein en we kunnen prachtig het drooggevallen wad in de Duitse bocht zien. Spiekeroog, Langeroog, en de rest. Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland, Lauwersmeer, Friesland en Drenthe, Noordoostpolder, Lelystad, Nieuwkoopse plassen. Allemaal mooi te zien met dit weer.

Op Schiphol blijkt het in Nederland loeiheet te zijn, in Letland was het nou net een aangename temperatuur geworden. De vakantie is over.


Created by Rudi van Houten on Thursday, 27 July 2006.
Last Updated: 31-Aug-06